Kancelaria adwokacka Proniewski Przybyłka

Wspólny sukces

Publikacje

justyna

Czy dopuszczalne jest łączenie stanowiska członka zarządu w spółce kapitałowej z członkostwem w działającym na terenie przedsiębiorstwa związku zawodowym?

Co prawda ustawa o związkach zawodowych oraz inne powszechnie obowiązujące akty prawne (w szczególności k.s.h.) nie wskazują wprost, jakoby w zarządach spółek kapitałowych nie mogli zasiadać członkowie związków zawodowych, niemniej jednak na postawione wyżej pytanie odpowiedzieć należy przecząco.

Czy łączenie stanowisk budzi konflikt interesów ?

Łączenie stanowiska członka zarządu spółki kapitałowej z członkostwem w związku zawodowym działającym na terenie przedsiębiorstwa nie jest dopuszczalne z uwagi na konflikt interesów. Wybór do zarządu pociąga za sobą konieczność wystąpienia ze związku zawodowego, członkostwo w zarządzie wyłącza możliwość wstąpienia do związku.
Zgodnie z art. 2 ust. 1 ustawy o związkach zawodowych: „Prawo tworzenia i wstępowania do związków zawodowych mają pracownicy bez względu na podstawę stosunku pracy, członkowie rolniczych spółdzielni produkcyjnych oraz osoby wykonujące pracę na podstawie umowy agencyjnej, jeżeli nie są pracodawcami.”.

W przypadku spółek kapitałowych za pracodawcę w rozumieniu tego przepisu należy uznać członków organu kierującego danym przedsiębiorstwem-zarządu, ponieważ to oni podejmują imieniem spółki decyzje dotyczące relacji pracownik- pracodawca. Członkostwo w związku zawodowym członka zarządu mającego uprawnienia do kształtowania stosunków pracowniczych, np. wypowiedzenia umowy stanowiłoby przejaw konfliktu interesów (z jednej strony obrona interesów pracowniczych, z drugiej interesów spółki, pozostających nierzadko w sprzeczności).

O ile wiec kodeks spółek handlowych nie przewiduje wyłączeń w tym zakresie (poza art. 209 k.s.h. dotyczącym konfliktu interesów, z którego wywieść należałoby wniosek że członek zarządu będący jednocześnie członkiem związku zawodowego nie powinien brać udziału w podejmowaniu decyzji w sprawach pracowniczych) i wydaje się, że nic nie stoi na przeszkodzie aby członka związku zawodowego powołać do zarządu, o tyle na gruncie ustawy o związkach zawodowych łączenie tych funkcji jest niedopuszczalne i wybór na członka zarządu powinien pociągać za sobą wystąpienie ze związku zawodowego, z kolei członek zarządu spółki nie może do związku zawodowego wstąpić.

Trzeba też pamiętać, że zasady nabywania i utraty członkostwa reguluje szczegółowo statut związku zawodowego- może on przewidywać np. automatyczne wygaśniecie członkostwa w razie objęcia stanowiska w zarządzie spółki lub inną procedurę znajdującą zastosowanie w takim przypadku.

Justyna Olek, aplikantka adwokacka Kraków, lipiec 2015 roku.

logo-1862310_1920